CeRitera raya Part 2 : Rendang Daging

by - Monday, August 29, 2011

Ceritera Raya 2 ni mengenai rending daging.. emmmm lauk kesukaan saya!!

mm nak buat randing daging nie mudah jer.. calculation nyer,

I kilo daging same dengan 1 kg santan kalo ta silap lah..

mmg berlemak gitu ngehehe

okep : tadi dah siap kan rending ayam kampong meletop..

ok, ni sambung ngan rending daging..

continue jer ngan kuali yang sama,

senduk yang sama.. mudah n cepat..

step 1: satu kan semua bahan yang dah di blender seperti cili kering ( cili boh) bawang merah, bawang Putih, serai, halia

step 2: panas kan santan. Kenapa rending guna santan?



Kalau ta de santan bg aku lah, bukan rending lah guna santan baru lah lemak

step 3: lepas dah masuk bahan dalam step 1,

masuk kan lah daging yer

Step 4: kacau sampai kering sambil masukkan kerisik dan daun kunyit dan daun limau purut.


Ok next kita akan buat lemang!!!!

You May Also Like

2 buBbLes

  1. masak rendang berkuah ea..ak wt rendang kering ..ala2 sambal gtu..laen tempat,laen care ye dak..hukhuk..selamat ari raye..

    ReplyDelete
  2. emm haah.. rendang buat bg ade kuah sket sbb nak makan ngan lemang.. nanti 3-4 kali hangatkan jadi lah kering.. ngehe.. selmat hari raya ayu =) btol tu.. laen tempat laen cara nya kan..

    ReplyDelete