Beyond the Blackbird

by - Tuesday, August 16, 2011

Sebuah cerita mengenai guru atau ebih kepada social services yang sangat menyentuh perasaan. Benar, orang yang kaya akan terus kaya dan orang yang miskin akan berfikir mereka terus miskin kan.. dalam cerita ini memaparkan seorang guru, ms.stacie yang mmg cita-citanya untuk menjadi guru tercapai apabila beliau kena mengajar di unknown shelter school. Sekolah tu daif sangat.. bila ade train lalu jer, habis bergegar kelas.. kelas nye yang tiada kerusi meja yang proper untuk belajar.takde buku untuk budak-budak ulang kaji dan keadaan kelas yang tak lawa langsung.

At first, ms.stacie nie macam terkejut sbb kena mengajar kat tempat yang di langsung tak sangka. Beliau agak tempered at first. Ye lah, budak homeless kat dalam cter nie cam nakal sket.. denga ibu bapa yang macam takdekeje, maen suka hati je panggil anak dalam kelas soh kuar. Then the next day, ms.stacie dah ok sket. Hasben ms.stacie sangat lah understanding and sangat lah memahami apa yang wife dea rase.. bertuah etul. Ms.stacie dah ada 2 orang anak yang cerdik dan pandai plak tue..

tak mau cerita panjang.. u ols kena tengok sendiri cerita nie.. ceriti ini cerita benar ok n mmg cerita ni tade action bagai cam transformer and tak sefofular garry potter tapi cerita btol mengajar erti kehidupan

moral yang dapat dilihat yang paling besar adaha

don’t give up, do everything that we can do to change the situation to be better. Tak dinafikan, putus asa ni memang mematahkan semangat bila kita nak melakukan sesuatu kerja, tapi kalau kita piker kan positif nya, ianya macam sparks yang membangkitkan untuk kita berubah. Dat y ms.stacie dapat ubah kelas dea jadi cantik and ajar budak2 tu untuk belajar berdikiri

respectful. The first word yang di ajar. . bila kita respect kat seseorang, baru orang akan respect kat kita. Macam orang yang dah buat salah.. kesalahan tahap giga-giga yang membuatkan orang laen ta respect, we need to gain it back supaya kita akan hidup dalam keadaan tenang. .walaupon bapak dea seorang kaki botol yang dibenci, bapak dea buat silap sampai orang laen langsung ta suka, kalo suka pon aci kutuk blakang dan dalam hati pas tu, ms.stacie develop balik respect between budak2 homeless nie punya parent. Skang, bila dorang dah respect each othe balik, kan senang nak buat mesyuarat ala-ala PIBG tu mcm lah kalau kita dalam sesuatu kelas atau komuniti atau group.. mistake is people actually did(try to avoid mistake) but please respect n forgive n forget. Simple

loving. Bukan cinta tapi saying and caring to each of person dat u have. Since the homeless only have their shelter friends, that is their world, family and friend. Walaupon takde blood relationship tapi semangat kekitaan dikalangan mereka tinggi. Help each other. Mmg orang cakap blood is thicker than water. Untuk hubungan mak ngan anak yes I totally agree tp between friend pon kena cam tu jugak. Kalau tak suka orang smoke, kita cakap kita ta suka or ms Stacie cakap, please put the cigarette away from me dengan sopan nya atau pon kalau kawan salah buat apa-apa, tegur jer, dan jgn pk, dah besar, boleh pk sendri.. ne taw kawan tu lupa kan? Cam dalam cter ni.. papi lupa maria nie anak dea.. n dea let go je.. hampeh jer. . .

banyak lagi.. mmg nanges tngok cter nie.. maybe sbb aku mmg cepat nanges kot.. hmm Cuma, cerita ini mengingatkan kembali cita cita di kad 001 semasa di sekolah. Mmy saya nak jadi seorang guru dan pendidik.. kecik2 mmg suka men cikgu2.. hahahaha kelaka!

The best thing that Ms.stacie have adelah family yang memahami.. kat skolah ke kat Universiti, ms Stacie dah pregnant anak first sbb kawen awal ngan hasben.. sapa cakap kawan awal cepat bosan hah??? Happy lagi adalah.. huaa.. nak nikah ah umi.. boleh?? Heheheh

p/s: hidup hanya sekali di bumi, dan ianya pendek. Maka hadapi dengan senyuman, riangkan hati anda, buangkan yang keruh, ambilkan yang jernih.

p/s/s: when we have misunderstanding, we try to cut n make it understand, when we have mistake in friendship, we never cut the relation of the friend =)

You May Also Like

2 buBbLes

  1. alamak.. beLi cd Lah =) emmm cube carik kat syok ngan minishares.. kalau donload pon donload kat ctu jer =)

    ReplyDelete

SiLa Lah KOmen dan Beri ucapan ke.. kata2 semangat ke.. atau sebarang pertanyaan akan dijawab =) didahulukan dengan ribuan terima kasih yer