CeRitera raya Part 4: Lemang Homemade

by - Thursday, September 01, 2011

Assalamualaikum wbt, saLAm Merdeka, SaLam Lebaran *masih dalam syawal*

Yippie.. ni entry Lemang..

Sbenanya ta mudah tau nak buat lemang buat kali pertama..

Lemang tradisional nie mmg agak susah dan jarang ditemui dah lately..

Sekarang ni kana de jugak lemang segera

Dan ade juga yang menjual lemang, dea bakar sket jer

Selebihnya sbenanye dea kukus jer

Jadi kali ini

Kami sekeluarga nak buat lah lemang sendri

Padahal ta tahu macam mana nak buat lemang

Jadi kami pon totally lah beli Buluh kat pasar borong

Kutip daun pisang kat belakang umah dan umah pak cik amjad

Bermula lah kisah buat lemang

Memula jenuh juga cari cara sbenar buat lemang ni..

"macam mana nak masuk kan daun pisang dalam Buluh"

Susah ok kalau ta tahu cara sbb daun pisang tu mudah koyak kot

Lepas berhempas pulas selama satu jam

Baru lah dapat idea nak Tanya en.bulbul

Lalu bermula la kisah Lemang Lesson

Lesson one : Belah pelepah daun pisang tu kepada dua bagian tapi jangan sampai hujung sbb nak buat aLa-aLa penyepit tu

Lesson two: potong daun pisang cantik cantik jer ikot diameter Buluh

Lesson three: masuk kan daun pisang celah penyepit tu.. pastu gulung

Lesson 4: masuk kan dalam Buluh.. dah siap =)


Mudah?? Ta sangat bagi beginner yang mencari cara sebenar..

Pastu masukkan beras pulut ¾ dari batang lemang. Balance ¼ masukkan santan

Tolong jgn campur santan ngan air.. ta sedap jadinya

Letak santan tu sampai 3 inchi dari ruang atas Lemang..

Dan kita BAKO jer siap lah

Cara bakar pon ada cara nya.. setiap 15minit pusing 30 darjah jer.. so lama lama dapat satu putaran

*biar sorang jer pusing2* hihihi

Then lepas 3-4 jam siap lah lemang dibakar

*gambar Bakar Lemang Nanti upLoad*

You May Also Like

0 buBbLes