Assalamualaikum wbt, saLAm Merdeka, SaLam Lebaran *masih dalam syawal*
Yippie.. ni entry Lemang..
Sbenanya ta mudah tau nak buat lemang buat kali pertama..
Lemang tradisional nie mmg agak susah dan jarang ditemui dah lately..
Sekarang ni kana de jugak lemang segera
Dan ade juga yang menjual lemang, dea bakar sket jer
Selebihnya sbenanye dea kukus jer
Jadi kali ini
Kami sekeluarga nak buat lah lemang sendri
Padahal ta tahu macam mana nak buat lemang
Jadi kami pon totally lah beli Buluh kat pasar borong
Kutip daun pisang kat belakang umah dan umah pak cik amjad
Bermula lah kisah buat lemang
Memula jenuh juga cari cara sbenar buat lemang ni..
"macam mana nak masuk kan daun pisang dalam Buluh"
Susah ok kalau ta tahu cara sbb daun pisang tu mudah koyak kot
Lepas berhempas pulas selama satu jam
Baru lah dapat idea nak Tanya en.bulbul
Lalu bermula la kisah Lemang Lesson
Lesson one : Belah pelepah daun pisang tu kepada dua bagian tapi jangan sampai hujung sbb nak buat aLa-aLa penyepit tu…
Lesson two: potong daun pisang cantik cantik jer ikot diameter Buluh…
Lesson three: masuk kan daun pisang celah penyepit tu.. pastu gulung
Lesson 4: masuk kan dalam Buluh.. dah siap =)
Mudah?? Ta sangat bagi beginner yang mencari cara sebenar..
Pastu masukkan beras pulut ¾ dari batang lemang. Balance ¼ masukkan santan
Tolong jgn campur santan ngan air.. ta sedap jadinya…
Letak santan tu sampai 3 inchi dari ruang atas Lemang..
Dan kita BAKO jer… siap lah
Cara bakar pon ada cara nya.. setiap 15minit pusing 30 darjah jer.. so lama lama dapat satu putaran…
*biar sorang jer pusing2* hihihi
Then lepas 3-4 jam siap lah lemang dibakar
*gambar Bakar Lemang Nanti upLoad*
No comments:
Post a Comment