DOA =part 2=

by - Thursday, December 09, 2010

Salam, hari ini nak bercerita mengenai doa. . *entry lepas solat*

setuju tak kalo kate, doa untuk dipermudahkan jodoh pon satu usaha jugak kan?

hehe..knape nak cakap pasal jodoh, sebab nyer.. 2 of my friend will get engage on 11 and 12 disember.. agak nyer, tahun nie mmg tahun orang bertunang and tahun depan tahun berumah tangga. satu satu nya kawan batch aku yang dah kawin adalah besut a.k.a farid..hakhak.. totally aku tidak menyangka.. ok ok.. back to the topic,

ada orang, senang jer en dea dapat jodoh , nampak cam tak berusaha pon.. relax humble jer tapi tup tup dengar nak kawen..same la ngan kes si besut nie. ada orang pulak jenuh lah berusaha cari pasangan, becos u might be heard bahawa, usaha itu tangga kejayaan en?? :) yada, yada, yes that . keluar bersosial, berkenalan antara satu sama laen but still is looking for the right one

maybe the time is not right yet, who knows. maybe, you need to wait a little longer, juuuussst a little longer ryte??

there is one day i skype with a friend of mine, and we pick this as a topic and disebabkan topic nyer pasal kawen .. so borak ini kan jadi la panjang.. ahaks.. tapi en, at last an aku tertarik dengan kawan aku cakap, dea cakap,

"kalo orang tue senang dapat jodoh, nanti Allah susahkan la kat mende laen plak"

and........

kate kate itu cam menyengat plak sket. . tapi aku setuju.. sangat! sbb rase nyer la kalo blom lupa, aku dah alami zaman kesusahan itu.. tak selamanya semua benda akan datang dengan mudah untuk kau, dan insyaAllah, tak selamanya hidup kau akan susah. Allah lebih maha mengetahui hamba hamba nya.

Who knows, no one knows, kan. Tak perlu takut pada kesusahan, sebab susah tu datangnya dari Allah, Allah yang beri kau kekuatan to go through it, and Allah jugak yang berkuasa tu make it easy for you.

But aku nak ingatkan kau, before you say such things to other people, you think for yourself. Mungkin ada amalan yang orang tu buat, kau tak buat. Siapa tahu selain usaha, setiap hari dia berdoa untuk dipercepatkan jodoh, didatangkan jodoh yang baik, sedangkan kau tak berdoa, kau cakap pada diri sendiri kau belum bersedia. Atau mungkin kau berusaha tanpa doa, kau lupa setiap semua yang kau usahakan tu, Allah yang tentukan jadi atau tak.

Jadi if you think you have found the love of your life, doa lah dia untuk kau. Doa lah supaya jalan kalian dipermudah Allah, and if you havent found your one, doa. Pray for them to come knocking on the door at the right time, and pray for them to be what you need to become better insyaAllah.

Doa. Jangan jemu berdoa.

p/s: maaf, entry tade gmbar

p/ss : bulbul, LAPAR!
lodz love,

You May Also Like

1 buBbLes

  1. Baik pengiriman dan posting ini banyak membantu saya dalam assignement kuliah saya. Terima kasih Anda sebagai informasi Anda.

    ReplyDelete

SiLa Lah KOmen dan Beri ucapan ke.. kata2 semangat ke.. atau sebarang pertanyaan akan dijawab =) didahulukan dengan ribuan terima kasih yer