Out to : Candat sotong 2012 awesome!

by - Friday, May 04, 2012



Photobucket


Assalamualaikum . . lama dah tak terupdate.. maaf le blog...
Okep.. ni nak cerita pasal candat sotong ni... aha... kitorang pergi candat sotong kot.. tapi kali ni sotong dalam laut tu dah tak manyak da
miahaha.. okay.. meh nak citer dari awal..
seawal selepas asar, pacuan empat roda ferrari spider wkg pon meluncur laju di jalan raya yang dipandu oleh shahrizal. sungguh sesak jaan raya untuk menuju ke jeti di taman tamadun islam area dekat losong. 
menaiki boat nelayan yang amat lah besar dan dimiliki oleh sanak saudara en azuan rasenya.. ahaa.. 
sungguh menggamit memori dahulu.. actually dah pergi dah dulu n ni nak pergi lagi =)


dari kiri ke kanan
yumi, wan, ida, ana, ili
okey... dah naek boat tu
boat pon bergerak selama empat puluh lima minit kot
merentasi lautan dan bawah jambatan sultan sulaiman
menyusuri ombak kiri kanan nampak riyaz heritage, taman cahaya, bandar sampai lah nampak batu buruk dan kemudian nya hari makin gelap...

mula lah sesi mencandat bila boat dah melabuh kan sauh nya
alhamdulillah laut tenang dan bulan TAK penuh.. 
tapi dari kejauhan, mmg ade banyak giler teramat sangat boat laen yang mencandat tahu.


ni tok afif, antara orang pertama yang mendapat sotong nya.. 


iNcik jantung hati bersama sotong nya..



sotong nya. sebesar betis jer pon tapi berlagak dapat sotong satu boat.. ahahaha...


ni pon sotong incik jantung hati, tapi ni jenis sotong laen.. jarang sket nak dapat sotong ni.. nampak beze tak? sotong ni gemok pendek
iLi ta dapat lagi sotong mmg kecewe lah sbb sotong dah habis... lagi pon bulan tak penuh.. mmg ta bnyak



Cik Ana dengan sotong pertama beliau. beliau berjaya menjadi antara peserta mendapat sotong terbanyak iaitu 5 sotong.. aha.. ni sotong pertama cik ana.. hehe... tidoq sejam ja demi sotong kerana ni first time dea mencandat sotong.



InciK Arjuna (mmg nama beliau arjuna, bukan saja2) sibuk memancing dan meraih begitu banyak ikan dari sotong..

antara ikan yang ada selaen ikan kembung, ikan kerisi
yang gambar atas tu ikan duri kot kalau tak silap
rupa dia macam ikan yu jer.. ala.. ikan jaws.. ikan jerung tu



yang atas ni ikan sedut.. eh silap.. ikan penumpang tu.. ape ntah name nya.. ce gugel sket.. emm ala, ikan ni ikan yang ade kat bawah perut ikan paus tu... tapi time tangkap ni, ikan ni berada kat bawah badan boat. ikan ni boleh melekat. atas kepale dea tu mmg macam penyangkut dalam bilik air yang boleh tarik tu pastu letak balik bile tekan kat dinding tu.. paham tak?


hah! yang macam ni.. kalau letak henpon kat situ pon melekat..



pastu kitorang pon berubah tempat ke tempat kedua yang lagi dekat ngan darat.. muka kat gambar atas sume muke penat tunggu sotong.. aha.. dengan harapan tempat baru ade sotong tapi tade pon..

jadi decide untuk tidoq.. pah tu
move ke tempat ke 3..
cik ana dapat lagi sotong..
iLi dah tido lena dah pahtu terjaga nak solat subuh



selepas bangon tido bangon tido sambil tarik tali tali candat
nak dekat subuh..
nak bgun subuh ...
take over tali candat dari incik jantung hati dengan 
niat saja ja nak pegang tali tu..

tup tup tetibe terasa tali tangsi tu disentap hebat oleh sesuatu.. dalam hati dah berbunga dah sbb menanti kan sotong nak dekat doblas jam baru dapat satu.. tarik dan tarik tali tu sepanjang 20 kaki dalam laut akhirnya berjaya mendapat seekor sotong yang paling besar antara sume sotong.. bahagia plak rasanya walaupon satu ja sotong yang dapat kali ni


before ni bnyak kot sotong. n this is MY sotong
 yang di pegang oleh incik jantung hati
the oNeaNdonLy

tHe  fiNisHing SquiD


 aha... lepas dah sume dah solat, kitorang pon bergerak pulang sambil menikmati matahari terbit dari ufuk dunia..

tapi kan, lepas je subuh, ombak dah kuat dah.. time ni baru i terasa loya.. tapi kali ni sum bagus sbb sume tak mabuk!



 semua dah berehat sambil menunggu masa pulang dan sampai ke darat
sume menggambil peluang untuk menikmati betapa besar nya alam ini
betapa sempurnanya ciptaan Allah


dah start rasa loya so kene duduk diam. . miahaha..



  matahari mula naek... cantik sangat.. suka sangat tengok... lawa sangat kot..



sesudah sampai ke jeti . . seronok tak terkata candat . .
semoga dua tahun lagi kita bertemu dan mencandat sotong lagi yer..
ingt taw.. 2 tahun lagi ka.. kita mencandat yer!!





hasil ssepanjang candat. . walaupon sedikit tapi kami enjoy

p/s : dulu bnyak sangat.. 1 tong ais wane oren tu...
kali ni bagi peluang kat orang laen plak mencandat.. aha
.

 

You May Also Like

3 buBbLes

  1. syoknya...terliur ngk sotong besar..=)

    ReplyDelete
  2. Salam...tumpang tanye..boleh tak sy dapatkan no contact org yang boleh bawak kita pergi candat sotong? atau emailkan kat email sy :-D farhaiza.zakaria@yahoo.com
    lame sangat dah berimpian nak candat sotong..rasenye nak ajak satu family mencadat taun depan..tQ

    ReplyDelete

SiLa Lah KOmen dan Beri ucapan ke.. kata2 semangat ke.. atau sebarang pertanyaan akan dijawab =) didahulukan dengan ribuan terima kasih yer