Ayam Cheese dan Brokoli

by - Tuesday, September 25, 2018



Bila dekat tempat kerja, perkara yang paling berat nak fikir is kat mana nak makan! tapi bila hujung minggu, soalan lain pula yang muncul which is

Nak Masak apa hari ni? nak masak apa untuk the kids?

yes! it is not easy nak masak makanan yang kita nak makan at the same time anak pon kenyang makan dengan penuh khasiat. maklum lah, anak tak minum susu sbb dia tak nak minum susu. 
kalau anak sangat berkira nak makan n susah nak makan sayur boleh cuba ni tau!  
so sangat la penting untuk masak makanan berkhasiat
jadi, google dan goole muncul la nak masak Ayam Cheese dan Brokoli. yes. resepi Menggunakan Brokoli secara tersembunyi penting sebab anak susah makan sayurrr

ok kat bawah ni resepi yang saya cuba. sedap dan lazat 

BAHAN-BAHAN:
6 telur, dipukul dengan baik
1 cawan  keju kotej ( cottage cheese)
4 cawan keju cheddar
2 sudu teh garam
1/2 sudu teh lada
1/2 cawan tepung
210 oz. pkgs. bunga broccoli dicincang 
2 cawan ayam, dicincang atau potong kecil

ARAHAN:

  • Panaskan ketuhar hingga 350 darjah. semburan bahagian bawah dan sisi kuali dengan semburan minyak masak sbb tidak lekat. Saya menggunakan kuali kaca
  • Dalam mangkuk besar, tambahkan 6 biji telur dengan baik dengan kacau dengan sudu kayu. Tambah keju cottage, keju cheddar, garam, lada dan tepung, kacau sehingga dicampur dengan baik. 
  • Goreng kan mcm stir fried dulu brokoli dan ayam kemudian campurkan
  • Tuang campuran ke dalam periuk yang disediakan;  Bakar selama 45 hingga 50 minit atau sehingga ditetapkan.

You May Also Like

0 buBbLes