Biskut cip coklat adalah kelemahan saya. Sekiranya saya pernah terdampar di sebuah pulau yang terpencil, saya boleh gembira dengan bekalan biskut cip chocolate buatan sendiri. Dalam banyak banyak resepi yang ada di website, resepi ni la yang paling best pernah saya buat dan sedap sangat2!
Tapi tak ramai juga orang yang suka makan coklat. but not for me. coklat is the best soothing food
Ok tanpa melengah kan masa, saya share bahan-bahan nya ok
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung serba guna 1 sudu baking soda ½ sudu teh garam 1 cawan mentega, cairkan and tak panas sangat. jangan panas2 n gaul ok ¾ cawan coklat gula pasir ⅔ gelas gula pasir 2 sudu teh ekstrak vanila 1 sudu teh cuka sari apel 1 telur besar 2 cawan coklat chip separa manis (saya menggunakan separuh cip dan separuh coklat chunk, man mana pon ok) Garam laut kasar
ARAHAN
- Panaskan ketuhar hingga 350 darjah. Baris lembaran penaik dengan kertas kertas.
- Dalam mangkuk sederhana dicampur bersama tepung, baking soda dan garam: asingkan
- Dalam mangkuk besar pukul bersama mentega, gula, ekstrak vanila dan cuka hingga rata. Pukul dalam telur sehingga dikombinasikan.
- Campurkan campuran tepung ke dalam campuran basah sehingga digabungkan. Kacau dalam cip.
- Menggunakan sudu cookie besar (kira-kira 2 sudu bulat) jarakkan kira-kira 3 inci ke dalam lembaran cookie.
- Bakar selama 8 hingga 10 minit, mereka akan kelihatan coklat muda di sekitar tepi dan akan kelihatan kurang di tengah. Keluarkan dari ketuhar dan segera taburkan setiap dengan garam laut yang sedikit.
- Let it cool. Benarkan duduk di atas kertas selama 10 minit sebelum bergerak ke rak untuk menyejukkan.
No comments:
Post a Comment