Friday, September 30, 2022

Bila tak de tempat nak curhat

Hi,



Sometimes,
Kita tak tau kat mana kita nak cakap, and the best place i could think of is this blog where i know no one is reading blog. 

Sometimes,
kita tak boleh nak curhat (curahan hati) to anyone except to Allah almighty but at the same time nak juga rasa tulis or cakap to let it go, let it slide

Sometimes,
bukan semua orang suka or faham kita but at the same time kita dah cuba jadi yang terbaik untuk please orang sekeliling namun usaha gagal

Mungkin,
yang terbaik itu adalah bukan ini
yang terbaik itu adalah masih on the way
yang terbaik itu is far from the way

Mungkin
yang terbaik itu hanya la ilusi percuma
yang terbaik itu hanya la expectation

Maka,
lower your expectations ili
its okay to be a lil less
its okay to be you
You is the best of Allah creation

Just,
strive to Allah path diligently
the light to the darkness 
the path that you choose
be a good servant

to live, 
just live your life
back - off, 
lay down,
shine bright,

Love You, Be You, Thank You Allah

Love,
I

Thursday, January 06, 2022

3/365 - 2022 - BERSYUKUR

Selamat tahun baru 2022

Tahun ini nak make use of this place untuk record everything sincerely what happen in day.

page 6/365

Hari ni, staff movement memo when in the mailbox and i was suprised that 3 of my colleague promoted , and 2 from my department (this is not suprised) 

rasa iri hati tu mmg la ada, tipu la kalau cakap tak ada rasa cemburu, cemburu kot. dah berusaha tapi mungkin belum cukup lagi n i still can say sikit lagi sikit lagi

tapi apakah daya manusia , syaitan ni pon jahut la menghasut mcam2 assumption,
penat nak lawan hasutan syaitan sampai kadang2 rasa nak meletup kepala.

sbb selagi tak sebut keluar kan kat mulut ni, selagi tu benda tu makan diri, tapi kang kalau cakap keluar kat mulut ni , buat orang lain sakit hati, so at the end belajar la pendam dalam diri

ok next, done curhat kat blog. hahaha finallly.

dah la, bukan rezeki sekarang. sekarang rezeki dia dia dia dan dia, biar la diorang. tumpang gembira dalam hati cemburu . aaaa go away perasaan ni

n i did say im sad to my superior, it was suprise that how she advice me, make me cried n realise rezeki Allah tu luas, 

Allah bagi sini sikit lebih, sana kurang sikit 

and Allah akan bagi to the right person at the right time

ili jangan pernah sekali tak bersyukur dan redha

bersyukur ada suami yang baik

anak yang baik

famili yang baik

tu semua rezeki

n i was like

haah la bethol bethol

mungkin itu semua perkara aku tak pernah nak appreciate n realise

sambil meeting boleh berjujuran jap air mata

yer btul, gratitude. penting

so from today onwards

i will appreciate every single thing i have.

jangan bother hal orang lain, STOP COMPARING

bye old ili

have a good sleep

wake up with new ili

xoxo
I

p.s : 3 L dah tido . . i nk netflix

a year after kahwin, 2019 kenapa masih kurus not like now
hmmmm


Sunday, February 07, 2021

Jom Kenali Kain Kayangan, Kain Norwex

Sumber : Pinterest


Kenapa Kain Kayangan

Kain ini dipanggil kain kayangan sebab harganya. Tak dinafikan harganya agak mahal untuk dibandingkan dengan kain magic yang lain. Tetapi, harganya yang mahal itu disebabkan technology penghasilan kain tersebut dan kain ini ada warranty tau! sebab tu harga nya mahal. 

Apakah Norwex

Norwex ialah jenama kain pengelap pelbagai guna yang kini mendapat tempat di Malaysia. Ianya ada pelbagai jenis dari kain mencuci make up di muka, kain lap perabot, kain lap rumah, lantai, bilik air dan sehinggalah kain dibuat alas masakan bergoreng tanpa serap minyak. Fuh hebat kan! 

Perangkap Habuk Halus Macam  Penapis Udara

Nak beli penapis udara HEPA kadang tu mahal kan. Hah lap je guna kain di permukaan atau rumah. Kain Microfibre yang sangat halus (1/200 dari ukuran rambut manusia). Boleh perangkap habuk halus yang kain biasa tak boleh.

Self Cleaning Guna Air Je!

Norwex Microfibre boleh hilangkan kotoran daripada permukaan dengan guna air je (different cloth for different surface)

BacLock dalam kain (agent micro-silver antibakteria) mempunyai fungsi “self-cleaning”.  Tak Payah guna sabun, bahan kimia yang berbahaya, dan sebagainya.


Banyak Kegunaan Dan Fungsi Ikut Jenis Kain

Boleh membersihkan semua permukaan termasuk bilik mandi - paip, sink, bath tub, tandas dan lain-lain), dinding, tingkap, lantai, kenderaan, mainan, peralatan dapur, perabot luar dan dalam rumah

Ada warranty

Katanya kain ni ada  Warranty up to 2 years. Fuh beli kain mana kat dunia ni ada warranty kan. 

Siapa yang patut ada kain Norwex ni?

Untuk Yang Ingin Menajaga Kesihatan dan Alam Sekitar

Kepada yang nak amalkan healthier lifestyle serta yang concern untuk greener planet untuk generasi akan datang. 

Untuk Kulit Sensitif

Yang mempunyai masalah kulit sensitif, sebab untuk bersihkan hanya guna kain lap norwex dan air je


Untuk Yang Ingin Berjimat Dan Minimakan pengunaan Dan Penyimpanan Bahan Kimia

Jimat bahan pencuci sebab hanya guna air sahaja boleh keeluar semua kekotoran. 


Kenapa memilih Norwex?

  • kain gentian mikro yang sangat halus (1/200 dari ukuran rambut manusia) menjadikannya mudah untuk mengambil zarah-zarah kecil dan habuk dari permukaan dan bukan menolaknya.
  • Baclock yang mana agen antibakteria mikro perak eksklusif  kami. Mempunyai fungsi membersihkan diri, mampu menyahaktifkan 99% bakteria didalam kain dengan hanya memgeringkannya, menghalang bau dan pertumbuhan cendawan didalam kain.
  • Microfiber Norwex memiliki kemampuan untuk membuang hingga 99% bakteria dari permukaan dengan hanya AIR.
  • Kebanyakan kain Mikrofiber Norwex memnpunyai jaminan 1-2 tahun.
  • Tahan lama bertahun-tahun.



Tuesday, March 24, 2020

RMO? MCO? | 10 Makanan Yang Membakar Lemak bila duduk di rumah



Sempena RMO ni kita kan duduk di rumah sure banyak sangat makan and nak makan je order via Grabfood or even Bungkusit. Betul tak? hmm esok nak tey order nasi kandar pelita la.. hahaha

kadang kadang dia rasa nak makan tapi tak lapar it just nak makan. nak makan sebab rasa nak makan je pun bukan nak makan untuk lapar. so sekrang ni nak train untuk makan bila lapar je. dah la ramadhan dah dekat ni.

lagi 30 hari je tau

ok ok back to the topic, selepas pencarian tentang makanan sihat, let me share apa yang kita kena makan banyak, and it is healthy.

ada 10 dalam senarai : 


1. Oat: 
Its bukan sahaja rasanya yang hebat tetapi juga mengurangkan rasa lapar anda. Oat mengandungi serat yang membantu dan menstabilkan tahap kolesterol. 


2.Telur:
Telur adalah sumber yang kaya dengan protein dan rendah kalori. Telur membantu kita untuk membina otot dan membangunkan kolesterol baik. 


3.Epal:
Epal diperkaya dengan antioksidan yang kuat dan makanan tambahan lain. Paling penting ia mengandungi pektin yang membantu untuk mengurangkan sel-sel lemak di dalam badan. 



4. Cili Hijau: 
cili hijau mengandungi Capsaicin yang membantu untuk membangunkan sel-sel pertumbuhan badan dan membakar kalori dalam masa cepat. 



5. Bawang putih:
Bawang putih mengandungi Allicin yang mempunyai ciri-ciri anti-bakteria membantu kita untuk mengurangkan lemak dan membuang kolesterol tidak baik. 


6.Madu: 
Madu adalah salah satu yang terbaik untuk membakar lemak. Tambah madu dalam air suam dan mengambil setiap hari pada awal pagi. 


7. Teh Hijau:
Teh Hijau adalah yang paling berkesan yang membantu anda untuk mengurangkan berat badan. Ia mengandungi Antioksidan yang membantu dan menstabilkan badan kita weight.Take harian 2 cawan teh untuk hasil yang lebih baik. 


8.Rumput Gandum :
 Ia meningkatkan metabolisme dan membantu untuk mengurangkan lemak. 



9.Tomato: 
Tomato membantu kita untuk membakar lemak dalam masa cepat. Ia juga membantu kita untuk menjauhkan diri dari kanser. Jadi Ambil tomato dalam diet anda secara berkala. 



10. Coklat Gelap: 
Coklat gelap mengandungi Flavonoid, ciri-ciri anti-radang yang membantu untuk mengurangkan tahap kolesterol dalam darah. Ia merangsang pertumbuhan serotonin dalam darah dan juga membakar lemak.


Hope it help u guys to choose apa yang nak makan sepanjang perintah berkurung ni kan

see ya,
iLiaiSYah

Hello 2020!!


It has been a while since last time and I think I have more time to spend and write what I wanna write and share here.

actually, dalam draft post dah ade 184 draft and i tak post pon and I'm not sure why, but I will stay up tonight and post all the post again.

Sekarang seperti yang ramai dah tahu, Malaysia sekarang under Movement control Order (MCO) atau Restriction Movement Order (RMO) and mini semua kerja harus dilakukan dirumah

the struggle is real 

we don't have option to stay at home and focus doing works, and now i know doing work at home is much more effort need to be added.

Work + House chore = work from home

later i will continue to share with u gais my routine ya!

Yes! March is not over and its mean I'm still in the first quarter of the year hence I'm still legit to say 

HELLO 2020!
Nanti saya share lagi spa yang nak share because i still thinking of the niche of my blogs.



till we see again
iLiaiSyah