Anak Panik bila Bacaan Gula Dalam Darah ayahnya Tinggi

by - Tuesday, May 02, 2017

Tau tak cara mudah nak detect yang kandungan gula dalam darah sangat tinggi? Senang sangat.  Bila gula dalam darah tinggi, paling ketara is akan rasa SENTIASA PENAT







 Ade 2 sebab kenapa anda penat.
  1. 1. Gula terlalu tinggi, darah pekat dan aliran lambat. Kurang oksigen ke otak & sel2 lain.
  2. 2. Gula kurang mungkin sebab catu makanan/ kurang selera makan


  • Situasi 1 :

Bacan gula atoknya memang tinggi
Miza : Atok mula amalkan VIVIX pada Februari 2016. Sekarang dah masuk botol ke 3.
Alhamdulillah, paras gula dah tak tinggi. Yang terbaru 4.9 .Tekanan darah pun dah stabil. 

Check up pada 26 Mei 2016, doktor ada bagi tau yg buah pinggang tok mungkin ada masalah.

Check up yg terbaru pada 24 Ogos 2016, doktor maklumkan buah pinggang tok dah ok, tak ada masalah.

Alhamdulillah, bersyukur sangat



  • Situasi 2

Seorang pemandu lori yang hidap kencing manis
Puan : dah kurus suami saya sebab menghidap kencing manis, tapi degil tak nak makan ubat hospital langsung
SID:  puan nak cuba tak VIVIX untuk semua puan?
Puan: VIVIX mengantuk tak:
SID: VIVIX tak mengantuk. Insha allah bila makan makin bertenaga
Puan: Suami saya ni degi tak nak makan ubat hospital mahu pun supplement
SID : Cuba pujuk dulu, VIVIX ni sedap mcm rasa Ribena, lagi pun dos nya sangat sediket diperlukan
Keesokan harinya
Puan: Ok lah cik, saya setuju nak beli. Itupun lepas ambil bacaan gula dalam darahnya tu tinggi sangat
  • 19.09.2016 – 16.6
  • 30.09.2016 – 18.9 (tak puasa)

SID: OK puan. In sha allah, saya akan consult and follow up dgn puan closely on this. And remind jufa
Beberapa hari Kemudian
Puan : Cik, suami saya amalkan vivix sahaja dan Alhamdulillah bacaan dah mula turun macam ni
  • 18.10.16 – 11.3
  • 11.11.16 – 7.7

ada nampak beza tak? Kurus sebab kencing manis. Bila konsisten vivix, kencing manis makin turun, pipi makin naik tembam semula.

Kawan kawan yang lain nak tahu tak ape sebab nya terjadi kencing Manis

DIABETES... KENCING MANIS...

Macamana diabetes boleh terjadi? Haa meh nk habaq.

Diabetes ada 2 jenis:

Type 1 : bila sel badan tak boleh menghasilkan insulin.

Type 2 : bila sel badan tidak kenal insulin

Insulin umpama "kunci" untuk membuka pintu kepada gula (glukos) nak masuk ke dalam sel kita. sel kita memerlukan gula sebagai makanan dia. 

insulin akan kawal kadar kemasukan gula ke dalam sel. bila sel dah cukup kepeluan gulanya, insulin kana kunci pintu sel jadi gula takleh masuk lagi. kalau kita makan lagi banyak gula.. sel dah cukup gula dah, gula tu akan berada dalam darah. oleh itu makan berpada2 jgn ikut nafsu.

Bagi pengidap diabetes, yang Type 1, badan dia mmg tak boleh hasilkan insulin, ataupun insulin yg dihasilkan tak cukup. umpama bilik ada 15 tapi kunci ada untuk 5 bilik je. 5 orang je boleh masuk, lagi 10 orang berlegar2 kat luar. Apa jadi bila kena berlegar di luar? penat, letih, pitam. mcm tu lah bila gula tokleh masuk dlm sel kita, tp berlegar2 dalam salur darah kita... ia jadi tak seimbang.

Yang Type 2 pulak terjadi bila bilik 15, kunci pun 15 tapi silap kunci. patut nak buka bilik guna kunci bilik tapi dia pegi bagi kunci kereta... mana nak boleh buka. jadi, sama orang2 tak boleh masuk ke dalam bilik (gula tak boleh masuk ke dalam sel).

Keadaan2 ni adakan buat kadar gula dalam darah kita jadi tinggi! Bila gula dalam darah tinggi, macam2 masalah kesihatan akan berlaku, cthnya:-
- pandangan kabur
- gangguan berat badan
- jangkitan pada kulit
- luka lambat sembuh

Oleh itu jagalah kesihatan ye... Jaga makan, jaga aktiviti, jaga ibadah... jgn biar dah sakit baru nak jaga. Jaga dari sekarang. Makan vitamins jgn culas!

Jadi kesimpulannya, kalau tak nak makan supplement, please jaga pemakanan anda sendiri
Tapi kalau dah tak terjaga dari awal makanya, jom la kita betul kan balik organ dalam badan kita dengan VIVIX sebab salah satu fungsi VIVIX is Cell Repair




Jangan Malu contact saya
Shaklee Independent Distributor
Ili Aisyah 011-3745 4988

ID  - 1240960

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

You May Also Like

0 buBbLes