eLektif | pilih ape eh?

by - Sunday, February 19, 2012


Hari ini, hari pertama kuliah sem akhir bagi ijazah sarjana muda bioteknologi pertanian. Dan hari ini juga, bermula kembali hidup sebagai pelajar yang pergi kelas balik kelas. . sudah hamper 5 minggu kot tak pergi kelas dan tetibe sekejap jer dah mula dah kelas sem akhir ni.

Kali ni agak tough jugak nak pilih elektif. Tak de sape pon tahu aku nak pilih ape sebb diri sendri pon mmg ta tahu nak pillih ape untuk elektif kali ini. Antara fermentation getah padi dan koko. Namun ku tak akan pilih koko sbb perkembangan koko tak bnyak dalam Malaysia.

Factor dan credibility pemilihan kali ini tertumpu kepada minat, skop kerje, masa depan, tajuk master. Macam macam bermain di fikiran. Sejak menonton cerita Cinderella sister,kuat sangat rasa hati untuk amek fermentation. Act dari dulu lagi suka kan fermentation sbb I love microbe kot. Tapi dulu lah. Bila dengar dalam fermentation itself, yang syllybus skang nie ade campur ngan teknologi bioreactor. Lagi lah suke bioreactor sbb mende tub g aku umpama jantung untuk living plants, the big BUT nya, bioreactor tu macam virus plak dalam badan ada kisah disebalik nya dan tak boleh amek fermentation. Terpudar hasrat bersama yeast untuk melakukan penapaian. . .hihi

Padi plak emmm padi ni staple food kat Malaysia. Dan padi pon bnyak kat Selangor. Mane tahu silap silap hari bulan ke, dr.aimrun nak amek aku jd student master dea buat remote sensing pasal padi kat Selangor tu ke. Kan pastu tadi dak g kelas padi tengok ape yang akan blaja. . bnyak jugak dan bnyak jugak yang dah belajar dan hamper keseluruhan di cover oleh flying lecturer. Kelas lect pon pkul 5 barunak start. Hmmm criteria dalam padi yang ade manyak menjerumus kea rah master dan juga pluang pekerjaan.. ye lah, mmg nak jadi lecturer dan mmg nak keje kat plantation tapi hakikat skang ni susah benar pompuan nak di ambil kerje kat plantation. Sawit, oilpalm, I choose oil palm sbb minat yang btol2 minat nak keje kat situ, kerje kat plantation tau. Tapi paddy ni bukan plantation. Tapi padi ni satu subject yang secure untuk apply kerje. Mane tahu tak de rezeki nak buat master at least boleh apply jd pegawai pertanian ke kan. Tapi BUT. . paddy. . ntah laah

Getah . . rubber. . suke cara blaja yang ni, rileks dan tak bnyak komitment. Lab class pon takde sngt. Dengar dlm kelas 5 jam then balik bilik.. hikhik. . assume macam kelas sawit sbb lecturer same jer. . suke sbb mudah nak score A . lect tu senang sngt2 nak score. . bagi aku lah.. bace paham hapal dan jawab. . hikhik. . hmmm tu lah nakkkkkkkk sangat amek getah n the big but is. Tak tahu lah.. takde but. .

Ahaha. Biler pinjaman pelajaran nak masuk ni?? Tak sabar nak membeli stock makanan

Kali ni subject sume berat2. . maklum lah. . bg org tak pandai ngat ni, advance biotech, ethic . . tadi jumpe prof senawi dekat kota, dea cakap, buat open book test pon tak de sape lulus adeyh mcm mane lah nie.. takot plak..

Maaf lah, entry kali ni mmg untuk diri sendri analisis nak amek elektif ape.:face75:

aha... nak pilih ni susah, nak ikot kawan ke minat ker, nak kene balance sume tu tapi satu jer, ili tak nak ili nyesal kot jadi ili akan ikot gerak hati jer kot

insyaallah semua akan okb=)


You May Also Like

1 buBbLes

SiLa Lah KOmen dan Beri ucapan ke.. kata2 semangat ke.. atau sebarang pertanyaan akan dijawab =) didahulukan dengan ribuan terima kasih yer